BESLENME ve DİYET

Hayvan sağlığı üzerine tartışılan en büyük konulardan biri de hayvan beslemedir. Bu durumla ilgili birçok fikirler ortaya atılmakta bu nedenle de hayvan sahiplerinin kafası oldukça karışmaktadır. Bu konuda yapılan en büyük yanlış ise dostlarımızın ev yemeği ya da artıklarıyla beslenmesidir. Şunu unutmamak gerekir ki ev yemeği ya da artıklarıyla beslenen hayvanlar yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli bir biçimde alamamakta ve bu durumdan dolayı ilerleyen dönemlerde ciddi metabolik rahatsızlıklara yakalanmaktadırlar. Ayrıca vücut bağışıklığı dengesiz beslenmeden dolayı azalarak, diğer hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Bu aşamada asıl olarak sorulması gereken sorular şunlardır:

Bizim için oldukça önemli olan dostlarımızı bu durumdan korumak için ne yapmalıyız?

  • Ev yemeği ve artıkları, tavuk kemiği gibi gıdaları kesinlikle vermeyin.
  • Petshop ve büyük marketlerde bulunan içeriğinden emin olmadığınız ve çok ucuza satılan mamalardan kaçınmanızda fayda vardır.
  • Paketi yırtık veya açıktan satılan mamaları almayınız.
  • Aldığınız mamanın üzerinde son kullanma tarihinin olup olmadığı kontrol edin ve son kullanma tarihi geçmiş mamaları kullanmayınız.
  • Veteriner hekiminizin önerdiği mama onu tanıyan hekiminizin önerisidir. Buna uymaya gayret ediniz.

Hayvanınızın yaş, ırk ve vücut kondisyonuna uygun mamaları tercih ediniz.

Peki, evcil hayvanımın beslemesini nasıl yapmalıyım?

 

  • Profesyonel mamaların arka yüzünde hayvanınızın yaşı ve kilosuna en uygun günlük verilmesi gereken miktar yazmaktadır. Bu miktarı büyüme çağında olan köpeklerde 3 – 5 öğün olarak düzenlemek gerekmektedir. Yetişkin dönemde ise günlük verilmesi gereken miktarı 2 eşit parçada vermek yeterli olacaktır. Kedi ve köpeklerde tek öğün besleme yapılması mide boşalım süresi sebebiyle uygun değildir.
  • Kediler de ise durum köpeklerden farklıdır. Kediler az az sık sık beslenmesi gereken hayvanlardır. Günlük verilmesi gereken miktar 4 – 5 öğüne bölünerek verilmesi daha efektif bir besleme biçimi olacaktır.

Kuru mama alırken protein kaynağının ne olmasına nasıl karar vermeliyim?

  • Golden Retriever, Labrador Retriever ırkı köpeklerle beraber albino köpeklerde genellikle tavuklu mama tercihinden kaçınmak gerekmektedir. Çünkü tavuklu mamaların bu köpeklerde alerjik dermatite neden olabileceği bilinmelidir.
  • Kedilerde ise tek yönlü beslemeden uzak durmak gerekmektedir. Tek bir mamadan ziyade 2 – 3 değişik içerikli mamanın kombine edilerek verilmesi kedi sahiplerinden en çok duyduğumuz şu mamadan başka mama veremiyoruz gibi sorunların önüne geçecektir.

Ayrıca dostlarımızın gün boyu önlerinde taze ve yeterli miktarda su bulundurmaya özen göstermeliyiz.

Evcil dostlarımızın her dönemdeki besin madde ihtiyacı farklı olmaktadır. VTM Hayvan Hastanesi olarak düzenli beslenme alışkanlıklarının haricinde hastalarımızın tedavilerine ek olarak; mevcut hastalığının tedavisine en uygun diyet seçeneklerini sunmaktayız.